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OREGON PUBLIC HEALTH DIVISION 
Tobacco Retail License Program  

Frequently Asked Questions 
Inhalant Delivery System (IDS) child-resistant packaging 
requirements for Tobacco Retail License (TRL) compliance 
inspections 

It is a federal regulation and Oregon state law that inhalant delivery systems (IDS), 
commonly referred to as e-cigarettes, must be sold in child-resistant packaging. 
Starting January 1, 2024, the TRL program will begin enforcing this law through 
compliance inspections. 

What do retailers need to know? 

Q: What products are covered under the child-resistant packaging law? 

A: Liquid nicotine containers for sale to a consumer, non-nicotine liquid containers 
for sale to a consumer, and fillable IDS packaged with a liquid nicotine container 
for sale to a consumer. See OAR 333-015-0305 for full definitions of covered 
products. 

Q: Does this include all refillable IDS, such as mods, that can be refilled with vape 
juice or nicotine salts?  

A: Yes, if the IDS is packaged with a liquid nicotine container for sale to a 
consumer, it requires verification that the packaging has been determined to be 
child-resistant based on the testing protocol contained in federal regulation (16 
CFR 1700.20 (1995)). Verification may include a certificate of conformity for the 
product.   

Q: Are disposable IDS covered under the child-resistant packaging law? 

A: No, disposable IDS fall within the “prefilled inhalant delivery system” definition 
and do not need to be in child-resistant packaging. They do not require verification. 
See OAR 333-015-0305 for full definitions of covered products. 

https://secure.sos.state.or.us/oard/viewSingleRule.action?ruleVrsnRsn=286489
https://secure.sos.state.or.us/oard/viewSingleRule.action?ruleVrsnRsn=286489
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Q: Does the child-resistant packaging law refer to retail packaging or the devices 
themselves? 

A: The law (ORS 431A.175(2)(e)) and the Oregon Health Authority’s child-resistant 
packaging rules require IDS packaging to be child-resistant.  

Q: Do OHA’s rules require that IDS products have either child-resistant inner 
packaging or child-resistant outer packaging, or both? 

A: OHA’s rules allow either packaging component to be child-resistant. As long as 
either the inner or outer packaging of a product is child-resistant, the requirement is 
satisfied. See the definition of “child-resistant” below from OAR 333-015-0305: 

(3) "Child-resistant" means having inner or outer packaging that is:

(a) Intended to protect children from nicotine exposure in the household
environment or other environment where the product is used;

(b) Designed or constructed to be significantly difficult for children under five years
of age to open and not difficult for adults to use properly, as defined by 16 CFR
1700.20 (1995); and

(c) Re-sealable for any product intended for more than a single use, such as a
fillable inhalant delivery system.

Q: What does the rule mean when referring to inner and outer packaging? 

A: “Inner package” or “inner packaging” means the materials used to wrap or 
protect a product that must be opened by a consumer in order to have access to 
product and that may also be but is not required to be the outer package.  

“Outer package” or outer packaging” means the external material used to wrap or 
protect a product that is visible to a consumer in the retail setting such as, but not 
limited to, a box or container. See OAR 333-015-0305 for full definitions associated 
with the child-resistant packaging requirement. 

Q: If I am unable to get the required documents directly from a manufacturer, are 
we able to purchase our own child-resistant packaging to put our devices into, such 
as a bag?  

https://secure.sos.state.or.us/oard/viewSingleRule.action?ruleVrsnRsn=305892
https://secure.sos.state.or.us/oard/viewSingleRule.action?ruleVrsnRsn=305892


 

3 of 4 200-411950 (11/23) 

A: No, a “baggie” does not meet the definition of an inner or outer package under 
OHA rules. A “baggie” is not the inner package that a consumer must open to 
immediately access the product, and it is also not the external material used to 
wrap the product that is visible to the consumer in a retail setting. As such, use of a 
child-resistant “baggie” is not “child-resistant” under OHA’s rules because it is not 
inner or outer packaging.   

Q: If the product in my retail store meets the child-resistant packaging 
requirements, what should I do?  

A: If a product in your retail store meets the requirements for child-resistant 
packaging, work with the product distributor or manufacturer to get verification of 
the product manufacturer’s written laboratory testing report describing the results of 
whether the product’s packaging is child-resistant based on the protocol set forth in 
16 CFR 1700.200 (1995). See the QR code below for an example.  

Q: What will compliance inspectors be looking for during an inspection? 

A: During an inspection, compliance inspectors may ask the person in charge and 
on site to verify child-resistant packaging for a sample of covered products. The 
person in charge will be asked to provide verification that the packaging for each of 
the products selected has been determined to be child-resistant based on the 
testing protocol contained in federal regulation (16 CFR 1700.20 (1995)). 

View an example of a certificate of conformity by visiting the following link or 
scanning the QR code: 
https://www.oregon.gov/oha/PH/PREVENTIONWELLNESS/TOBACCOPREVENTI
ON/Documents/Ex_letter%20of%20conformity.pdf 

Q: Where should I keep the manufacturer’s verification that each product meets 
the requirements of child-resistant packaging set by the federal standards (16 CFR 
1700.20 (1995))? 

A: Because retailers must provide the verification of a manufacturer’s written 
laboratory testing report during an inspection, the document should be kept onsite 

https://www.oregon.gov/oha/PH/PREVENTIONWELLNESS/TOBACCOPREVENTION/Documents/Ex_letter%20of%20conformity.pdf
https://www.oregon.gov/oha/PH/PREVENTIONWELLNESS/TOBACCOPREVENTION/Documents/Ex_letter%20of%20conformity.pdf
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at the retail location where the product are being sold and accessible by the person 
onsite that is in charge. Keeping these documents in a binder or easy location for 
retail staff to find is a helpful way to stay organized.  

Q: Have any manufacturers met the requirements for child-resistant packaging? 

A: This is not a new requirement. Federally, the Child Nicotine Poisoning 
Prevention Act (the Act) requires any liquid nicotine products covered by the Act 
that are manufactured after July 26, 2016, to meet federal standards for child-
resistant packaging. Manufacturers whose products are not child-resistant based 
on the protocols set forth in 16 CFR 1700.20 (1995) may also be operating out of 
compliance with federal regulations. 

Q: What are some best practices for ensuring that I have the manufacturer’s 
verification for products that need to be in child-resistant packaging?  

A: When ordering products, retailers could request documentation verifying that 
the product’s packaging is child-resistant based on the protocol set forth in 16 CFR 
1700.20 (1995).  

Who do I contact if I have additional questions? 

For more information on the retail sale of tobacco products and inhalant delivery 
systems, including packaging and labeling definitions (OAR 333-015-0305), see 
OAR 333-015-0300 to 333-015-0360. 

For more information on the Code of Federal Regulations child-resistant packaging 
standards, see 16 CFR 1700.15 and 16 CFR 1700.20. 

For questions about OHA compliance inspections and enforcement: 
Tobacco.Inspections@odhsoha.oregon.gov, 971-673-2283. For more information 
and access to resources for retailers: healthoregon.org/tobaccoretailsales. 

You can get this document in other languages, large print, braille or a format you 
prefer free of charge. Contact The Tobacco Retail License Program at 
Tobacco.Inspections@odhsoha.oregon.gov or 971-673-2283 (voice/text). We accept 
all relay calls. 

https://secure.sos.state.or.us/oard/viewSingleRule.action;JSESSIONID_OARD=Pg4UqKBio6o6of8nUKjFnsCUHn3FE4CJfEfenI3BQ3h8NcSV6gZm!-661349133?ruleVrsnRsn=286489
https://www.ecfr.gov/current/title-16/chapter-II/subchapter-E/part-1700/section-1700.15
https://www.ecfr.gov/current/title-16/chapter-II/subchapter-E/part-1700
mailto:Tobacco.Inspections@odhsoha.oregon.gov
https://www.oregon.gov/OHA/PH/PreventionWellness/TobaccoPrevention/Pages/retailcompliance.aspx
mailto:Tobacco.Inspections@odhsoha.oregon.gov?subject=Alternative%20Format
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