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Permanent rules for direct entry midwifery became effective on May 1, 2023, which included adding 

the use of Tranexamic Acid (TXA) as an anti-hemorrhagic administered by intravenous infusion, to 

the list of approved legend drugs a licensed direct entry midwife (LDM) may administer for maternal 

use.  

 
QUESTION 1: Why is the Board adding TXA now?  
ANSWER 1: The Board determined that using TXA as an anti-hemorrhagic has different benefits than 

using the synthetic oxytocin (Pitocin, Syntocin); Methylergonovine (Methergine); Ergonovine 

(Ergotrate), or Misoprostol (Cytotec). 

 
QUESTION 2: How may a LDM use TXA? 
ANSWER 2: A LDM may use TXA as an anti-hemorrhagic administered by intravenous infusion for 

maternal use. 

 
QUESTION 3:  If an LDM chooses to purchase or administer TXA are they required to obtain training 

prior to use? 

ANSWER 3: Yes, an LDM must obtain education and training related to TXA prior to purchasing or 

administering TXA in accordance with OAR 331-026-0000(7). There is not a minimum number of 

hours, or an examination required within the education and training specific to TXA. However, it is the 

LDM's responsibility to obtain education and training on all direct entry midwifery services they 

provide including the administration of TXA. 

 
QUESTION 4:  Is an LDM required to obtain TXA education and training if they do not want to 

purchase or administer TXA?  

ANSWER 4: No. An LDM is not required to obtain TXA education and training.  

 

QUESTION 5: Is an LDM required to obtain INITIAL continuing education specific to legend drugs 

and devices? 
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ANSWER 5: Yes. Prior to an LDMs first renewal an LDM must obtain 40 hours of INITIAL continuing 

education specific to legend drugs and devices pursuant to OAR 332-020-0010(3). 

 
QUESTION 6: Is an LDM required to obtain continuing education specific to legend drugs and 

devices? 

ANSWER 6: Yes. Pursuant to OAR 332-020-0010(1) an LDM must obtain 35 hours of continuing 

education every two-years of the 35 hours of continuing education five hours must be related to 

legend drugs and devices listed under OAR 332-020-0010(2). 

 

QUESTION 7: Is there any education and training currently available related to TXA?  
ANSWER 7:  Yes, the Oregon Midwifery Council (OMC) currently offers an online education and 

training session for TXA. For more information visit the OMC website or contact continuing education 

coordinator Emily Born. 

 

HLO has published this information as a courtesy to OMC and licensees. The publishing of this 

information by HLO should not be interpreted as the HLO or the Board endorsing or approving the 

TXA education and training session offered by the OMC.  It is each individual licensee's responsibility 

to obtain adequate education and training before administering or purchasing any legend drug or 

device.  

 
QUESTION 8. What additional responsibilities does a LDM have related to accessing and 

administering legend drugs and devices, such as TXA? 

 

ANSWER 8: A LDM that chooses to purchase or administer legend drugs and devices is required to: 

• Comply with local, state, and federal laws and regulations regarding administration, 

distribution, storage, transportation, and disposal. 

• Inventory and securely store legend drugs, including samples. 

• Record certain information regarding legend drugs and devices and maintain records for five 

years. 

 

Please see OAR Chapter 332, Division 26 for additional information and full requirements.  It is the 

LDM's responsibility to comply with all rules listed OAR Chapter 332. 

https://oregonmidwiferycouncil.org/resources-for-midwives/continuing-ed/
https://secure.sos.state.or.us/oard/displayDivisionRules.action;JSESSIONID_OARD=PO-GQi42sI0mY0jQpVAUR-5IoU9q1J6lHiWcdiG_IO2-7wjFgjD3!-1484258366?selectedDivision=1214
https://secure.sos.state.or.us/oard/displayChapterRules.action?selectedChapter=120

