Rail Advisory Committee (RAC)

Tuesday, June 18, 2024 9:00 a.m. – 5:00 p.m. <u>Join Zoom Meeting</u> Call-in: 669-900-6833

Meeting ID: 601 889 0743# Passcode: 964115

Please mute your phone or computer when not speaking to reduce background noise and unmute when you would like to speak. Please remember to announce yourself prior to adding to the discussion, this allows the attendees as well as the note takers to know who is addressing the group. All meetings will be recorded. Click here for more Zoom help.

Time	Торіс	Meeting Materials	Expected Outcome
9:00	Welcome, Introductions – Bruce Carswell – Chair		Inform
(5 min)			
9:05	Connect Oregon VIII – Kathy Holmes		Inform
(15 min)	Process Overview		Review
	Conflict of Interest		
9:20	1R0484 – Hampton Tree Farms – Jon Calhoun	Presentation	Inform
(10 min)	 Hampton Lumber Portland Reload Expansion 		
9:30	Questions	Questions	
(5 min)			
9:35	1R0485 - Hood River Railroad LLC - Scott Webster	Presentation	Inform
(10 min)	 Mt Hood Railroad Track upgrade for Freight Expansion 		
9:45	Questions	Questions	
(5 min)			
9:50	2R0496 – Green Hill Reload – Greg Demers	Presentation	Inform
(10 min)	Greenhill Reload Multi-Modal Center Rail Improvement		
10:00	Questions	Questions	
(5 min)			
10:05	Break		
(10 min)	Dreak		
10:15	2R0497 - Portland & Western Railroad - Ross Lane	Presentation	Inform
(10 min)	 Portland and Western RR Salem to Woodburn 		
10:25	Modernization	Questions	
(5 min)	Questions		
10:30	3R0504 - Central Oregon & Pacific Railroad – Ross Lane	Presentation	Inform
(10 min)	Douglas County Rail Access and Expansion Project		
10:40	Questions	Questions	
(5 min)			

10:45	3R0503 - LTM, Inc DBA Knife River Materials – Bill Gibson		
(10 min)	CORP Green Siding Aggregate Offloading Facility		
10:55	• Questions		
(5 min)			
11:00	4R0509 - Beaver Pumice, LLC – Tracy Young	Presentation	Inform
(10 min)	Beaver Pumice Rail Spur		
11:10	Questions	Questions	
(5 min)			
11:15	4R0510 - Lake County Railroad - Melanie Lasley	Presentation	Inform
(10 min)	Lake County Railroad Customer Connections		
11:25	Questions	Questions	
(5 min)			
11:30	5R0511 – NW Volcanic Holdings, LLC – Nathan Prete	Presentation	Inform
(10 min)	NW Volcanic Holdings SCM Rail Facility		
11:40	Questions	Questions	
(5 min)			
11:45	5R0515 – Wyoming Colorado Railroad, Inc. dba Oregon Eastern	Presentation	Discuss
(10 min)	Railroad – Jeff Van Schaik		
11:55	 Oregon Eastern Railroad 286k Upgrade Phase 	Questions	
(5 min)	• Questions		
12:00	Working Lunch		
(60 min)	Working Lunch		
1:00	Public Comments		
(5 Min)			
1:05	Project Discussions:		Discuss
(30 min)	 How do the projects connect to the State Rail Plan/RNI 	Bob Melbo	
1:35	Project Ranking		Prioritized
(2 hr)			Project List
3:35	Break		
(10 min)			
3:45	Project Ranking		Prioritized
(1 hr)			Project List
4:45			-
(15 min)	Closing Comments and Adjourn – Bruce Carswell		