AGENDA

Rail Advisory Committee (RAC)

Tuesday, December 17, 2024 9:00AM – 11:30AM

Virtual	Dial-in by phone	
Join the meeting now	+1 971-277-1965	
Meeting ID: 237 666 079 45	Conf ID: 243222601#	
Passcode: Eo483Q	United States, Portland	

Please mute your phone or computer when not speaking to reduce background noise and unmute when you would like to speak. Please remember to announce yourself prior to adding to the discussion, this allows the attendees as well as the note takers to know who is addressing the group. All meetings will be recorded.

Time	Торіс	Meeting Materials	Expected Outcome
9:00	Welcome, Introductions, and Committee Business – Bruce	09/17/2024	Action
(15 min)	Carswell – Chair	Meeting Minutes	
	Roll call/Introductions		
	Quorum confirmation		
	Conduct reminder for members and public participants		
	Respectful communication and conduct		
	Mute when not speaking		
	Identify yourself before speaking Public assessment at the small of the speaking.		
	Public comments at the end of the meeting. Aganda raview.		
	Agenda reviewApprove minutes 09/17/2024		
9:15	Connect Oregon and Policy Plan Update – Erik Havig		Inform
(15 min)	Connect Oregon and Foncy Flan Opdate - Link Havig		111101111
9:30	Rail Trespassing Challenges and Trends – Chris Malm		Inform/Discuss
(15 min)	The street of th		, =
9:45	Oregon State Rail Plan – Kathy Holmes and DEA		Inform
(15 min)			
10:00	Break		
10 min			
10:10	Legislative Updates – Kali Sullivan		Inform
(10 min)	Budget Ask/Results		
10:20	Federal Grants-Kathy Holmes and Bob Melbo		Inform
(10 min)			
10:30	Quarterly Updates		Inform
(45 min)	 Public Transportation Division (PTD) – Suzanne Carlson Farewell to Chris Malm 		

 Membership Refresh – Kathy Holmes 		
 Passenger Rail – Kathy Holmes 		
 Ridership 		
 On-time performance 		
 Modeling 		
 FRA Corridor ID update 		
 Amtrak Daily Long-Distance Service Study – Bob Melbo 		
 Cascadia High Speed Rail – Theresa Brand 		
Freight Rail Industry – Bob Melbo and Roundtable		
Public Comments		
Agenda Build		Discuss
• 03/18/2025 meeting location:		
Henry Hewitt Conference Room #440		
355 Capitol St. NE, MS43		
Salem, OR 97301-3871		
Standing Topics:		
3 ,		
	 Passenger Rail – Kathy Holmes Ridership On-time performance Modeling FRA Corridor ID update Amtrak Daily Long-Distance Service Study – Bob Melbo Cascadia High Speed Rail – Theresa Brand Freight Rail Industry – Bob Melbo and Roundtable Public Comments Agenda Build 03/18/2025 meeting location: ODOT Transportation Building Henry Hewitt Conference Room #440 355 Capitol St. NE, MS43 	 Passenger Rail – Kathy Holmes Ridership On-time performance Modeling FRA Corridor ID update Amtrak Daily Long-Distance Service Study – Bob Melbo Cascadia High Speed Rail – Theresa Brand Freight Rail Industry – Bob Melbo and Roundtable Public Comments Agenda Build 03/18/2025 meeting location: ODOT Transportation Building Henry Hewitt Conference Room #440 355 Capitol St. NE, MS43 Salem, OR 97301-3871 Standing Topics: PTD, High-Speed and Passenger Rail, Freight Rail, Legislative and Connect Oregon Updates, Oregon State Rail Plan